A ja Cię kochać nie przestanę – szalone lata 20. I 30 XX w. na Mokotowie – Służewski Dom Kultury 21.10.2023

21 października o godz. 18.00 w Służewskim Domu Kultury wystąpił zespół Tango Mio. Zespół wystąpił w składzie –  Monika Kwiatkowska – wokal, Joasia Okoń – skrzypce, Anna Kalska – klarnet, Przemek Wojciechowski – akordeon, Maciej Dobrzański – kontrabas, Rafał Olejnicki – instrumenty perkusyjne.Na scenie gra Zespół Tango Mio - od lewej skrzypaczka, klarnecistka , wokalistka, z tyłu perkusista, kontrabasista i akordeonista.

Zabrzmiały największe polskie przeboje okresu międzywojennego – „Tango milonga”, „Bo to się zwykle tak zaczyna”, „Odrobinę szczęścia w miłości”., „To ostatnia niedziela” czy tytułowe „A ja Cię kochać nie przestanę”. Nie zabrakło też najsłynniejszych utworów tangowych, które były inspiracją dla polskich twórców – „La cumparsita” i „Libertango”.

Gra skrzypaczka i klarnecistka

Gda perkusista i kontrabasista, na pierwszym planie wokalistka

O historii polskiej muzyki rozrywkowej okresu międzywojennego ciekawie opowiadała Monika Kwiatkowska. Przedstawiła słynnych wykonawców i kompozytorów prezentowanych przebojów. Opowiedziała o nich ciekawostki i anegdoty, które przybliżyły publiczności charakterystyczne postacie tego okresu.
Gra kontrabasista, na pierwszym planie akordeonista

Koncert był urozmaicony. Cześć utworów została przedstawiona w wersji instrumentalnej, a część w wokalnej. Wybraną muzykę wykonywaną przez zespół Tango Mio zilustrowała tańcem para taneczna – Tomasz Sadlakowski i Monika Kwiatkowska.

N pierwszym planie tańczy para taneczna, w oddali widać skrzypaczkę.

Koncert trwał ponad godzinę. Tak się spodobał publiczności, że domagała się bisów. Na bis zespół zagrał węgierskiego fokstrota „Dziewczę z puszty”. Należy podkreślić, że utwór ten cieszył się dużą popularnością w Polsce okresu Międzywojnia – polskie słowa napisał słynny Andrzej Włast.

Koncert zorganizowała Fundacja Partytura przy współpracy Służewskiego Domu Kultury.

Projekt współfinansuje m.st. Warszawa Dzielnica Mokotów.

Projekt współfinansuje dzielnica Mokotów