Już czas na tango – Ośrodek Kultury Arsus 7.02.2020

Formacja Tango Para Todos po raz pierwszy zawitała w Ursusie. W dniu 7 lutego 2020 roku o godz. 19.00 w Ośrodku Kultury Arsus rozpoczął się wieczór pt. „Już czas na tango”.

Koncertem zapoczątkowała Formacja Tango Para Todos. Chór i orkiestra pod dyrekcją Agnieszki Kowalskiej i Anny Kalskiej zaprezentowali 10 utworów – tang polskich i argentyńskich.

Program był bardzo różnorodny. Zabrzmiały m.in takie tanga jak „Tango Milonga” – przebój okresu międzywojennego w Polsce, słynne tanga Astora Piazzoli – ojca stylu tango nuevo – „Adios Nonino” i „Chiqullin de Bachin”, czy najsłynniejsze ze słynnych tang „La Cumparsita”. Piękny utwór – „Corazon, Corazon” – solo zaśpiewał Duarte Peralta.

Po koncercie rozpoczęła się druga cześć wieczoru. Monika Kwiatkowska i Tomasz Sadlakowski zaprezentowali publiczności jak wygląda taniec – tango argentyńskie. Tango niejedno ma imię, więc każdy taniec przez nich zatańczony był w innym stylu tanga . Było tango tradycyjne, tango-vals oraz, do muzyki współczesnej, tango nuevo.

Publiczność zachęcona pięknym i zmysłowym tańcem „stanęła” do lekcji podstawowego kroku tanga. Tylu było chętnych, że tancerze-nauczyciele tanga poprosili pary o ustawienie się w dwóch kołach. Pokazywali kroki, korygowali tańczących, opowiadali o zwyczajach panujących na milongach – tangowych wieczorach tanecznych. Ostatnie trzy tanga były dla publiczności – zatańczyli jak na milondze …

Koncert był zorganizowany przez Fundację Partytura i Centrum Kultury Arsus.