Zakochani w Tangu – Okęcka Sala Widowiskowa 28.09.2019

„Zakochani w Tangu po sam czubek nosa,

co przejawia się dziarsko w orkiestrze i głosach

(głosach widowni – a jakże, oraz chóru

jednych i drugich nigdy dość wtóru)

Już zaraz, za chwilę zagramy – w sobotę!

Śmiało więc ruszaj ze psem swym i kotem,

z papużką, chomikiem, babcią i stryjkiem.

Formacja Wam przytnie, ja machnę kijkiem”

Tak na facebook’u zachęcała do przyjścia na koncert dyrygentka chóru Formacji Tango Para Todos -Agnieszka Kowalska

W sobotę 28 września 2019 roku o godz.18.00 Fundacja Partytura zaprosiła wszystkich mieszkańców Dzielnicy Włochy do Okęckiej Sali Widowiskowej na wieczór muzyczno-taneczny pt. „Zakochani w Tangu”

Impreza rozpoczęła się godzinnym koncertem Formacji Tango Para Todos – trzydziestoosobowego chóru i orkiestry specjalizujących się w polskiej i argentyńskiej muzyce tanga. Zespołem dyrygowały Anna Kalska ,na co dzień dyrygentka orkiestry, i Agnieszka Kowalska – dyrygentka chóru. Zabrzmiały takie przeboje jak „La cumparsita”, „Por una cabeza” czy „Już kąpiesz się nie dla mnie”. Publiczność także była zaproszona do wspólnego śpiewania z Formacją – pod dyrekcją Agnieszki Kowalskiej cała sala odśpiewała znane polskie tango – „Tango milonga”

Po krótkiej przerwie odbył się pokaz tanga – tańczyli Tomasz Sadlakowski z partnerką Monika Kwiatkowską.

Tancerze-nauczyciele zaprosili wszystkich do nauki podstawowego kroku tanga. W lekcji uczestniczyli najodważniejsi uczestnicy koncertu – na parkiecie był tłok, ale wszyscy pilnie ćwiczyli i słuchali wskazówek nauczycieli

Około godziny 20 rozpoczęła się milonga – czyli wieczorek na którym tańczy się tango. Tańczyli uczestnicy lekcji podstawowego kroku tanga i starzy, doświadczeni tangueros.

Impreza była zorganizowana przez Fundację Partytura przy współudziale Okęckiej Sali Widowiskowej.

Projekt był współfinansowany przez m.st. Warszawa Dzielnicę Włochy.