Tango mych marzeń i snów – Amfiteatr Konstancińskiego Parku Zdrojowego 2.07.2016r.

To był piękny, letni dzień. Wiele osób postanowiło zakończyć w Amfiteatrze sobotni spacer po Parku Zdrojowym, gdzie o godzinie 19.00 rozpoczął się koncert Formacji Tango Para Todos. Pogoda wprowadziła wszystkich w nastrój tanga – dużo słońca i temperatura prawie jak latem w Buenos Aires.

738

Formacja Tango Para Todos składająca się z chóru i orkiestry wykonała pod dyrekcją Anny Kalskiej najpiękniejsze tanga polskie i argentyńskie. Koncert prowadziła i niezwykle ciekawie o historii tanga, jego twórcach i wykonawcach opowiadała Monika Kwiatkowska.

Część utworów zabrzmiała w wersji instrumentalnej – słynna „La Cumparsita” Gerardo Matos Rodrigez’a, czy „El choclo” Angel’a Villoldo. Nie zabrakło też nowego nurtu tanga – tanga nuevo. Brawurowo zostały wykonane utwory jego najsłynniejszego reprezentanta – Astora Piazzoli.

Publiczność z wielkim zainteresowanie wysłuchała opowieści o tym jak tango trafiło do Polski, jak rozkwitło w okresie międzywojennym i jak na stałe zamieszkało w sercach Polaków. Zaprezentowane „Tango milonga” Jerzego Petersburskiego i Andrzeja Własta, „Już kąpiesz się nie dla mnie” Jerzego Wasowskiego i Jeremiego Przybory czy „To ostatnia niedziela” Jerzego Petersburskiego i Zenona Friedwalda nucili, wraz z Formacją, wszyscy.

Na zakończenie cała publiczność obecna w Amfiteatrze podziękowała Formacji Tango Para Todos owacją na stojąco i … poprosiła o bisy! Były dwa – orkiestra zagrała „La Cumparsita”, a potem orkiestra i chór wraz z publicznością wykonali wszystkim znane polskie tango „To ostatnia niedziela”.

Koncert, przy współudziale Konstancińskiego Domu Kultury zorganizowała Fundacja Partytura. Zadanie było dofinansowane przez Gminę Konstancin – Jeziorna.

herb