Niech zabrzmi tango – Okęcka Sala Widowiskowa 17.04.2016 r.

Aby tradycji stało się zadość wierszyk naszej dyrygentki – Agnieszki Kowalskiej zapraszającej na facebook’u do Okęckiej Sali Widowiskowej:

Niech zabrzmi tango! Niech zadmą dudy!

Niech w tany rusza blondyn i rudy,

Szatyn, brunet, i ta z balejażem,

A niech makijaż się w tańcu rozmaże!

A co tam! A niech to! Wszak serce rwie się

I na Okęcie tym razem nas niesie.

Zdążajcie za nami i nic się nie bójcie –

Z Formacją i tangiem śmiało dryfujcie.

717

W niedzielę 17 kwietnia 2016 r. w Okęckiej Sali Widowiskowej zagrała i zaśpiewała składająca się z chóru i orkiestry Formacja Tango Para Todos specjalizująca się w wykonywaniu tanga. Chór i orkiestrę prowadzili Agnieszka Kowalska, Anna Kalska i gościnnie Grzegorz Mańkowski. Artyści zaprezentowali nie tylko tanga argentyńskie, skąd wywodzi się ten gatunek muzyczny, ale też i tanga polskie, jakże popularne w Polsce międzywojennej.

Program był bardzo urozmaicony – część tang była śpiewana przez chór, w części uczestniczyli soliści, część wykonała sama orkiestra, natomiast „Tango Milonga” odśpiewali wszyscy obecni na sali.

753Koncert nie składał się wyłącznie z muzyki. Jak powstało tango, jaka jest jego historia w Argentynie, Europie i w Polsce, jacy są najsłynniejsi kompozytorzy i wykonawcy – ciekawie opowiadała Monika Kwiatkowska.

Nazwa Formacja Tango Para Todos oznacza Formację „tango dla wszystkich”. I tak było – publiczność zainteresowana tangiem tłumnie przybyła do Okęckiej Sali Widowiskowej. W koncercie wzięło udział ponad 400 osób – sala pękała w szwach. Przyszli starsi mieszkańcy Okęcia, ale nie brakowało też młodych i najmłodszych!

Koncert trwał ponad godzinę, na zakończenie publiczność zgotowała Formacji owację na stojąco! Czyli tango zapadło w serca słuchaczy!

880Ale to nie był koniec niedzielnego wieczoru – przyszedł czas aby spróbować swoich sił na parkiecie. Goście tłumnie stanęli do lekcji kroku podstawowego tanga – lekcję poprowadzili tancerze – Magda Skawińska i Michał Wójcik. Nauczyciele pokazywali kroki, korygowali tańczących, a nawet z nimi tańczyli.

A na zakończenie lekcji – uczta dla oczu i duszy – nauczyciele, profesjonalna para taneczna dała pokaz tanga – jak pięknie oni tańczyli!

Ostatnią częścią wieczoru była milonga – czyli potańcówka w rytmie tanga. Nowi pasjonaci tego tańca zmieszali się ze starymi tangowymi wyjadaczami – i ruszyli do TANGA!

Wieczór był zorganizowany przez Fundację Partytura przy współpracy z Okęcką Salą Widowiskową Domu Kultury Włochy, a współfinansowany przez miasto st. Warszawę, Dzielnicę Włochy.