Zapraszamy do Tanga – PROM Kultury Saska Kępa 11.10.2015 r.

„Na stadionie zawierucha!

W gardle z nerwów grzęźnie klucha,

śląskie, bitki, cukier w kostkach,

gdyż gra mecz Irlandia – Polska.

Co tam! Mecz nas nie przestrasza –

Saska Kępa będzie nasza!

Na Brukselskiej w PROMie gramy

i do tanga zapraszamy!”

Zapraszała na portalach społecznościowych Agnieszka Kowalska, dyrygentka chóru. I publiczność, pomimo utrudnień komunikacyjnych 11.10.2015 r, tłumnie przybyła do PROMu Kultury Saska Kępa na imprezę „Zapraszamy do Tanga”.

7797

W sali koncertowej na pierwszym pietrze, punktualnie o 18.00 rozpoczął się koncert Formacji Tango Para Todos – 25 osobowego chóru i orkiestry. Formacja, pod dyrekcją dyrygentek: chóru – Agnieszki Kowalskiej i orkiestry – Anny Kalskiej, zaprezentowała tanga polskie i argentyńskie w specjalnie napisanej dla Formacji aranżacji. Utwory przeplatane były opowieściami o historii tanga w Argentynie i Urugwaju – kolebkach tanga, oraz w Europie, a także w Polsce. O tangu opowiadała Monika Kwiatkowska.

Goście nie tylko słuchali prezentowanych utworów. Słynne polskie tanga „To ostatnia niedziela” i „Jesienne róże” były wykonane po dyrekcją Agnieszki Kowalskiej przez publiczność, chór i orkiestrę. Wszyscy śpiewali – ściągawka ze słowami trochę pomogła 🙂

Po koncercie widzowie zostali zaproszeni do sali na parterze. Tam czekali na nich nauczyciele tanga Magda Skawińska i Michał Wójcik. Publiczność tłumnie „stanęła do tanga”. Nauczyciele pokazali, jak wygląda postawa tangowa, zaprezentowali podstawowe kroki i… trzeba było ćwiczyć. Magda i Michał indywidualnie korygowali postawę, a nawet tańczyli w parze z początkującymi. Nie było łatwo, ale zabawa była wspaniała zakończenie lekcji Magda Skawińska i Michał Wójcik dali pokaz tanga argentyńskiego. Zatańczyli klasyczne tango argentyńskie, milongę i tango-vals. Publiczność domagała się bisu – na bis zatańczyli więc kolejne tango.

Ostatnim punktem programu był tangowy wieczorek taneczny – czyli milonga. Początkujący tangueros mogli popraktykować nowo nabyte umiejętności, a starzy tangowi wyjadacze dali się ponieść emocjom tego tańca.

Wydarzenie było zorganizowane przy współpracy PROMu Kultury Saska Kępa i współfinansowane przez Urząd m.st. Warszawy Dzielnicę Praga Południe.